سلامت روان در دوران کرونا و راه های مراقبت از آن
همه ما اضطراب را به طور منظم تجربه میکنیم؛ اگر چه نوع و شدت آن میتواند متفاوت باشد. زمانی که استرس بیش از حد مزمن و غیرقابل مدیریت باشد، میتواند بر سلامتی ما تاثیر بگذارد. در روزهایی که اخبار، اطلاعات و آمار پدیده نوظهور کووید-۱۹ نقل محافل شده و موجی از نگرانی و اضطراب را به وجود آورده است، بسیاری از محققان به بررسی تاثیر آن بر سلامت روانی افراد جامعه پرداختند. آنها نشان دادند که این اثرات روانی دست کمی از پیامدهای مستقیم و جسمی خود بیماری ندارد. بنا به اظهارات روانشناسان با شیوع ویروس کرونا موج اضطراب، حملات پنیک و وسواسهای ذهنی و عملی چندین برابر شده است. در حالیکه نگرانی زیاد سیستم ایمنی بدن را تضعیف میکند و این اختلال در سیستم ایمنی یکی از مهمترین عوامل در مبتلا شدن به ویروس است. اشخاصی که از قبل دچار اختلال اضطراب فراگیر و اختلال وسواس جبری بوده اند، در این شرایط اضطراب بیشتری را تجربه میکنند.
استرس کرونا بیشتر از خود بیماری خطرناک است!
گاهی اضطراب باعث رفتارهای ناکارآمد میشود. برای مثال ممکن است باعث شود مکرراً اخبار اشتباه و ناخوشایند را برای هم ارسال کنیم و پیامهای درست و دستور العملهای علمی را ندیده بگیریم. جستجوی مدام خبر در رسانهها و شبکههای اجتماعی نامعتبر و بزرگنمایی خطرات از ویژگیهای افراد مضطرب است. به این ترتیب دلایل متعددی وجود دارد که باعث میشود در دوران کرونا دچار نگرانی، اضطراب و ترس شویم. برخی از این دلایل عبارتند از:
- سرعت بالای انتشار بیماری
- ناآگاهی و عدم شناخت کامل این ویروس، علائم آن، راههای انتقال و روشهای پیشگیری از آن
- اطلاعات ضد و نقیض، غیرموثق و نامعتبر
- بزرگنمایی خطرات و آمار مرگ و میر در شبکههای اجتماعی
این اضطراب در افراد مختلف به شکلهای مختلفی خود را نشان میدهد. گاهی نشانههای جسمی مانند سردرد، دردهای پراکنده بدنی، مشکلات گوارشی، احساس خستگی، کاهش اشتها و بی خوابی پیش میآید و گاهی نشانههای روانی و رفتاری مانند احساس ترس و اضطراب، درماندگی، ناامیدی، کرختی و شوکه شدن یا خشم تجربه میشود.
راه های مقابله با اضطراب در دوران کرونا
بدترین راه مقابله با این ترسها و نگرانیها این است که متولیان جامعه مدام بر نداشتن اضطراب و حفظ آرامش تاکید کنند. این راهکار از تجربه و احساسات واقعی مردم دور است و موجب بی اعتمادی آنها نسبت به صحت گفتار مسئولان میشود. بنابراین معتبر شمردن نگرانی مردم و درک اضطراب آنها میتواند به کاهش و کنترل آن منجر شود.
از راهکارهای مقابله با اضطراب در این دوران میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خندیدن و داشتن روحیه شاد
- خواب کافی و مناسب
- برنامه ریزی برای مطالعه، تماشای فیلم یا سایر تفریحات دلخواه
- داشتن ارتباطات کافی و مناسب در عین رعایت پروتکلهای بهداشتی (دیدارهای آنلاین)
- تغذیه مناسب
- ورزش کردن
- برنامه ریزی برای افزایش مشارکت و همکاری در خانواده
- کسب اطلاعات مرتبط از رسانههای معتبر درباره ویروس کرونا
- ابراز احساسات و نگرانیها با افراد قابل اعتماد
به آنچه که به ما کمک میکند تا با استرسها و حوادث سخت کنار بیاییم «تاب آوری» گفته میشود. تاب آوری به این معنی نیست که تحت تاثیر مشکلات قرار نمیگیریم و ناراحت نمیشویم؛ بلکه تعیین میکند چطور با مشکلات کنار بیاییم، از آنها گذر کنیم و سلامت روانمان را حفظ کنیم.
نسبت به خطرات ویروس کرونا واقع بین باشیم!
آگاه باشیم که این بیماری، اولین و آخرین بیماری واگیردار و همه گیر نبوده و کشندهترین بیماری نیز محسوب نمیشود. قبول کنیم موضوع جدی است؛ ولی مشابه سایر بیماریها راه حلی برای آن یافت خواهد شد. آشنایی با اصول پیشگیری از بیماری و رعایت بهداشت فردی از مهمترین توصیههای سازمان بهداشت جهانی در مواجهه با ویروس کرونا میباشد.
شستن دستها و رعایت مسائل بهداشتی را به تفریح تبدیل کنید!
- برای زمان شستن دستها یک آهنگ ۲۰ ثانیهای تهیه کنید. حرکات موزون را با آن همراه کنید.
- اگر کودکی دارید میتوانید به کودکان امتیاز بدهید و برای شستن منظم دستها آنها را تحسین کنید.
- یک بازی طراحی کنید و به کسی که کمتر از بقیه صورت خود را لمس کرد، جایزه بدهید.
مقاله مرتبط: شیلد محافظ صورت؛ اهمیت و دلایل استفاده از آن
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.